بیژن زنگنه در گفتوگو با ایرنا درباره احتمال تاثیر منفی سیاستهای ترامپ بر فرایند مذاکره یا همکاری ایران با شرکتهای نفتی بینالمللی در ماههای آتی نیز افزود: نمیدانیم، به شرایط آینده بستگی دارد.
پس از اجرا شدن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) و لغو تحریمها در دیماه پارسال، شرکتهای نفتی بینالمللی برای حضور در صنعت نفت ایران مذاکراتی را آغاز کردهاند که در برخی موارد به امضای تفاهمنامه و یا توافقنامه اصولی منجر شده است.
با توجه به برخی اظهارات تند ترامپ علیه توافق برجام، نگرانیهایی در میان شرکتهای خارجی درباره همکاری با صنعت نفت ایران ایجاد شد.
برخی کارشناسان معتقد هستند، مواضع تند ترامپ در زمان تبلیغات انتخابات، پس از آغاز به کار در کاخ ریاست جمهوری آمریکا تعدیل شده و واقعیات اقتصادی بینالمللی را خواهد پذیرفت و چارهای جز اجرای برجام نخواهد داشت.
تاکنون شرکتهای بزرگ بینالمللی و از جمله اروپایی مانند توتال فرانسه، رویال داچ شل(انگلیسی - هلندی)، بریتیش پترولیوم(بی پی انگلیس) و انی ایتالیا با ایران مذاکرات فشردهای را انجام دادهاند و حتی توتال چندی پیش، توافقنامهای را برای مشارکت در توسعه فاز 11 پارس جنوبی امضا کرد.
دو روز گذشته نیز شرکت شلمبرژر(Schlumberger) بزرگترین شرکت خدمات نفتی جهان تفاهمنامه مطالعه و تهیه طرح توسعه میدانهای رگ سفید، پارسی و شادگان در خوزستان را با شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در اهواز امضا کرد.
این شرکت بینالمللی حدود 123 هزار کارمند از 140 ملیت مختلف دارد و هماکنون در 85 کشور جهان فعالیت میکند. دفاتر مرکزی شلمبرژر در شهرهای هیوستون آمریکا، پاریس و لاهه هلند قرار دارد.
- امضای نخستین قرارداد بینالمللی نفتی تا 3 ماه آینده
زنگنه درباره زمان امضای نخستین قرارداد نهایی با شرکتهای نفتی بینالمللی نیز گفت: تا سه یا چهار ماه آینده نخستین قرارداد بینالمللی صنعت نفت به امضا خواهد رسید.
وزیر نفت در پاسخ به اینکه نخستین قرارداد با کدام شرکت امضا خواهد شد، بیان داشت: شرکتهایی که با آنها موافقتنامه اصولی (اچ او آ HOA) امضا کردهایم، نخستین شرکتهایی خواهند بود که با آنها قرارداد امضا خواهد شد.
به گزارش ایرنا، نخستین توافقنامه اصولی بینالمللی در پساتحریم، برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی در 18 آبانماه میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکتهای توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین(سی.ان.پی سی) و پترو پارس ایران، با حضور بیژن زنگنه وزیر نفت، علی کاردر مدیرعامل شرکت ملی نفت، «استفان میشل» مدیر توتال در خاورمیانه و شمال آفریقا و «ژو ژان تینگ» مدیر شرکت ملی نفت چین در خاورمیانه در تهران امضا شد.
قرار است که پس از چند ماه و فراهم شدن مقدمات، قرارداد نهایی در اوایل سال 2017 امضا شود.
فاز 11 پارس جنوبی ظرفیت تولید روزانه 2 میلیارد فوت مکعب گاز را دارد. در قالب این توافقنامه برای نخستین بار تاسیسات تقویت فشار گاز در دریا در پارس جنوبی ایجاد میشود.
هزینه اجرای این طرح 4.8 میلیارد دلار برآورد شده است که در مدت 40 ماه تولید گاز از آن آغاز میشود.
البته پیشتر، نخستین قرارداد جدید نفتی در قالب اچ او آ(HOA) در 13 مهرماه امسال با شرکت نفت و گاز پرشیا (زیرمجموعه ستاد اجرایی فرمان امام(ره)) برای اجرای روشهای ازدیاد برداشت در میدانهای یاران، مارون و کوپال به ارزش 2.2 میلیارد دلار امضا شده بود.
اواخر شهریورماه امسال الگوی قراردادهای جدید نفتی از سوی رییس مجلس شورای اسلامی به دولت ابلاغ شد. هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین پس از بررسی الگوی قراردادهای جدید نفتی، نبود مغایرت آن با قوانین بالادستی و توصیههای مطلعان و منتقدان را اعلام کرده بود.
وزارت نفت با هدف تسریع در توسعه میدانهای مختلف نفت و گاز کشور به ویژه میدانهای مشترک و دارای ریسک، اقدام به معرفی مدل جدید قراردادهای نفتی کرده است.
برپایه مدل جدید قراردادی صنعت نفت، طرف قرارداد، یک پیمانکار است که در مقابل عملیات اجرایی خود مبالغی را در ازای کارکرد و نیز سود دریافت میکند و هیچ حق و حقوقی درخصوص مخزن، تاسیسات و حتی تولید ندارد.
همچنین حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری دو روز گذشته در نامهای خطاب به وزیر نفت، آقایان محمد فروزنده، هوشنگ نادریان، سید محمد میرمحمدی، محسن محبی، داود دانش جعفری، غلامحسین نوذری و غلامرضا شافعی را به عنوان اعضای «هیات تطبیق قراردادهای نفتی» منصوب کرد.
ریاست این هیات که وظیفه احراز مغایرت نداشتن قراردادهای پیشنهادی وزارت نفت با مقررات و الگوی مصوب هیات وزیران را به عهده دارد به محمد فروزنده سپرده شد.
نظر شما